2. sz. KÖZLEMÉNY

 

amputacio sziluett

Megelőzhető!

Késleltethető !

Rehabilitálható!

 

SZÉNSAVAS KÁDFÜRDŐK

 

 

Magyarországon 2004.-töl támogatással vehető igénybe a szénsavas kádfürdő kezelés. A kezelés megkezdéséhez reumatológus, mozgásszervi szakorvos receptje ( beutaló szükséges). A kezelésért a beteg a Gyógyfürdő/ Fürdők osztályba sorolásától függően hozzájárulást fizet.

 

Ez a kezelés is kúraszerűen vehető igénybe, ekkor hatásos. A Tb. évente 15-15 kezelést támogat.

 

A kezelés alkalmával, szükség szerint egyéb más fizikoterápiás kezelések, gyógytorna, fürdő kezelések is igénybe vehetők.

 

A szénsavas kádfürdő kezelés speciális kádban történik. A kádba eresztik a szakorvos által előirt hőmérsékletű vizet, amely általában gyógyvíz. A kádba előkevert természetes eredetű széndioxidot engednek be. Az előkeverésre azért van szükség, hogy a víz a széndioxidot jobban  megkösse.

 

A kádban elhelyezkedik a beteg.  A széndioxid buborékok látszanak a vízben. A kádat lezárják/ letakarják,  kezelés a páciens egészségi állapotától függően maximum 20 p.

 

A kezelés fizioterápiás szakorvos felügyelete mellet történik.

 

Szénsavas kádfürdők az ország minden részén már megtalálhatóak. A Hajdúszoboszlói, a Zalakarosi, a Budapesti Gellért fürdőkben  több szénsavas kád is rendelkezésre áll.

 

A részletes szabályokat az 5.2004. (XI.19.) Eü.M. rendelet tartalmazza.  Itt található meg, hogy milyen szakorvosok, milyen betegségekre írhatják fel a kezelést.

 

A támogatott szénsavas kádfürdők listája https://termalonline.hu/gyogykezelesek/hol-vegeznek-szensavas-kadfurdos-kezeleseket található.

 

 

Csaky Csaba alairas

dr.Csáky Csaba

c. egyetemi docens

alapító elnök