47. rész

 

A volt Ipartestületi székházak visszaigénylése akkor 1990-ban egy nagy történelmi igazságtaalnság orvoslására nyilvánvalóbbá vált ennek egyértelmű megvalósításának azok az aakadályai, ami ezt hátráltatta, sok esetben elérhetetlenné tette. A bemutatásra kerülő dokumetumok ennek a sok éven át tartó munkának nem látványos képes, de be tudja mutatni annak a sokszor szélmalom harcnak az állomásait, amin át kellett vergődnie ipartestületünknek. 

 

 

Első dokuemntumon azt mutatjuk be, hogy az államosítás után az új tulajdonosok milyen széles csoportjából kerültek ki a magyar társadalomnak

 

47 Foldnyilvantartasi adatok

 

Földnyílvántartási adatok a Győr megye és Komárom megyében államosított iparos ingatlanok új tulajdonosairól

 

 

 

 

Az ingatlan visszaszerzés sokáig törvényi szabályozás hiánya miatt ált. Itt Dorogon megpróbáltuk minden módon a kialakuló lehetőségeket felhasználni az előre haaldáshoz. 1990 év végétől a városi önkormányzat többször megtárgyalta az ipartestület kérését. Ebben pozitívan álltak hozzá ahhoz a kérésünkhöz, hogy visszakerüljön az eredeti tulajdonoshoz. Közben az épület az alábbi iratban feltüntetett szervezetek lakták:

 

47 Szekhaz birtokloi 0001

 

47 Szekhaz birtokloi 0002

 

 

 

 

 

Mellékeljük azt a levelet amiben a képviselő testület pozitív döntésről tájékoztatja az ipartestületet:

 

 

47 Kepviselo testulet dontes

 

 

 

Közben az idő csigalassúsággal haladt, de a törvényi szabályozás nem akart megszületni. Mi itt az ipartestületnél, hogy a döntést siettetni tudjuk, országos pályázati lehetőséget találtunk a volt székház új közösségi vállalkozásokat segítő célra való hasznosulásában. Technológiai Képző és Tanácsadó Központ néven valósult volna meg, ha a törvény újra a tulajdonunkba adta volna megfelelő időben.

 

47 Kerelmezo level 0001

 

47 Kerelmezo level 0002

 

47 Kerelmezo level 0003

 

 

 

 

 

 

A korszakra jellemző zavar volt, hogy a tulajdonlapot kikérve a földhivataltól kiderült, hogy az ingatlant 1948 után, csak 1958-ban, nem állami tulajdonba került, hanem Dorog Község nevére jegyzeték be. Kezelője lett a Magyar Állam. Hát ilyen idők voltak akkor.

 

47 Kepviselo testulet hatarozat 0001

 

47 Kepviselo testulet hatarozat 0002

 

Ezt a fejezetet azzal zárjuk, hogy a képviselő testületi határozattal támogatta az akkor már évek óta húzódó kérdés esetleges pozitív megoldását. Ekkor már 1993-at írtunk.